ZŠ a MŠ Liběšice
ZŠ a MŠ Liběšice příspěvková organizace

Projektový den v MŠ: Od semínka k chlebu

Projektový den v MŠ: Od semínka k chlebu

Report z akce + fotografie

logo_EU_MSMT

Další projektový den v MŠ se konal 9. června 2022 a byl zaměřený na přirozené procesy v přírodě. Celý den děti provázela Veronika Hájková. Děti tak poznaly např. jednotlivé kroky vedoucí k růstu zeleniny, uvědomily si hodnoty běžných věcí. Prohlédly si semínka brokolice, ředkvičky a kedlubny. Vnímaly zeleninu pomocí všech smyslů: chuť, vůně a zrakem barvu, tvar a velikost. Společně hledaly s odborníkem rozdíly, zkoumaly i tvrdost. Následně měly děti možnost zjistit, co se stane se semínkem po namočení do vody. Ochutnávaly klíčky různých druhů semen: hrášek, mungo, čočka. Měly možnost se seznámit se současnou superpotravinou, microgreens.

Pod pojmem microgreens se skrývají zelené výhonky mladé zeleniny, které se sklízejí později, obvykle po jednom až třech týdnech od vyklíčení. Děti zjistily, že výhodou microgreens je jejich nenáročné pěstování. Nepotřebují žádná hnojiva a pro svůj růst si vystačí pouze s vodou. Podle chuti poznávaly, ke které zelenině dané rostlinky patří.  Samostatně přiřazovaly semena k rostlinkám, microgreens a zelenině. Své poznatky si děti upevnily pomocí pracovních listů, rozvíjejících zrakové vnímání, předmatematické představy i grafomotoriku. Praktické využití zeleniny i microgreens si děti zažily při výrobě ředkvičkové pomazánky, kterou vyráběly pomocí tyčového mixéru a po namazání na celozrnný toustový chléb si v toustovači připravily zdravou verzi svačiny. Díky situačnímu a prožitkovému učení si děti přirozeně osvojily nové poznatky a udržely tak pozornost po celou dobu projektu.

Bc. Mariana Kovalová

Datum vložení: 21. 6. 2022 9:48
Datum poslední aktualizace: 29. 8. 2022 13:23
Autor: Správce Webu